Giyotin kesim uzun bir zamandır çoğu sektörde insanların işlerini daha kolay halledebilmesi için hayatımızdadır. Giyotin kesim makası önceki zamanlar da manuel olarak kullanılıyor ve kesim yapılıyor olsa da günümüzde giyotin kesim makineleri bilgisayar sistemi ile kesim şekli ve oranı ayarlanarak farklı standartlarda ürün elde edilmesini ve üretimin daha az çaba ile gerçekleştirilmesine yarayan otomatik halini almıştır. Giyotin sac kesim makineleri sayesinde sac bükme ve sac kesme işlemleri kolayca halledilebilir hale gelinmiştir. Giyotin sac kesme makinesi aslında tezgah ve makaslardan oluşmaktadır. Sac giyotini metal saclarının istenilen şekilde, kullanışlı hale getirebilmek adına bilgisayarda belirtilen standarda uygun şekilde kesilmesi işlemi içindir.
GİYOTİN KESİMİN TEMEL ÇALIŞMA PRENSİBİ
Giyotin kesim makineleri tezgah üzerinde iki giyotin bıçağı ile sac kesim işleminin gerçekleşmesi ile çalışır. Giyotin makasların sac kesme için kullanımı evlerde kullanılan bıçakların kullanım şekillerinden farklı değildir. Giyotin kesme makinelerinde kullanılan giyotin makası iki tane bıçağa sahiptir. Giyotin bıçaklarının biri altta sabit dururken diğeri üst tarafta hareket halindedir. Giyotin kesimi sac kesimin ne için yapılacağına bağlı olarak bilgisayarda sistemine girilmiş bilgiler ile istenilen şekilde gerçekleştirilir.
GİYOTİN MAKAS ÇEŞİTLERİ NELERDİR
Sac metal imalat endüstrisinde kesim kalitesi çok önemlidir. Bir çok farklı büyük şirkette talepler birbirinden farklı olduğundan üretimde de hem çeşitlilik hem de daha pürüzsüz ve düz bir düzey oluşturabilmek için makaslarda da çeşitlilik oluşmuştur.
- TİMSAH MAKASI
Timsah makaslar giyotin kesiminde daha çok boru veya inşaatta kullanılan demirler gibi metalleri kesme işleminde ve metalden fazlalıkları kesme işleminde kullanılırlar. Timsah makası maliyeti düşük, kullanışlı ve güçlüdür ancak pürüzlü bir bitiş gösterebilirler. Timsah makası aynı zamanda da hurda olan metalleri parçalamak içinde kullanılan ve hidrolik silindirle çalışan bir makas çeşididir.
- ELEKTRİKLİ MAKASLAR
Elektrikli makaslar metal olan parçaları kesebilmek için elektrikle çalıştırılır ve el ile kontrol edilir. Çoğunlukla düz çizgileri ve aynı zamanda eğri olanları kesebilen verimli ve kaliteli bir makaslardır.
- TEZGAH KESME
Tezgah makasları genellikle sac metallerin kaba kısımlarını kesmek için kullanılabilir. Daire şeklinde kesim yapabiliyorken aynı zamanda kare şeklini de verebilir. Çapak olmayan ve aynı zaman da temiz bir üretim verimliliğine sahiptir.
- BOĞAZSIZ MAKAS
Her şekilde düzensiz veya düz, kesimi zor olan tüm sac metalleri rahatlıkla kesebilmekte ve istenilen şekilde kesim sırsında hareket edilebilmektedir.
- METAL GİYOTİN MAKASI
Metal giyotin makası ile çalışmanın güzel yönleri vardır. Yüksek hacimli ve maliyeti düşüktür. Aynı zamanda hızı da ideal seviyededir. Bu metal giyotin makasları metallerin kenarlarını pürüzlü halde bırakır. Sonradan kaynak yapılacak ve estetiğin önemli olmadığı işler için bu makas idealdir. Bu makas, işi tutma cihazı, ölçme cihazı, alt ve üstte bulunmak üzere bir de bıçaklardan oluşmaktadır. Hareketli bıçak daha iyi ve kuvvetli bir kesim için düz veya açılı şekilde işlemi gerçekleştirebilir. Ayakla çalıştırılabilir, mekanik ve hidroliktir. Metali sıkıca tutar ve sabitleyerek hareketli bıçak yardımı ile kesim yapılır.
HANGİ SEKTÖRLER DE KULLANILIR
Giyotin sac kesim makinelerinin sıkça inşaat sektöründe kullanıldığı bilinse de aynı zamanda bir çok sektörde daha kullanılmaktadır. İnşaat sektöründe evlerin ve fabrikaların üretiminde çokça kullanılan giyotin kesim makineleri mobilya yapımında, makine üretiminde, tarım sektöründe beyaz eşya, otomotiv, gemi üretimi ve havalandırma gibi alan ve araçların üretiminde kullanılmaktadır. Giyotin kesim makineleri sessiz ve hızlı kullanımı sayesinde üreticiye zaman kazandırır, tezgah üzeri kesim sayesinde kesin ve yanlışsız kesimler yapılmasını sağlayarak fazla masraftan kurtarır, rahatça öğrenilip kullanılır ve kurulumu da kolay olur. Bundan dolayı giyotin sac kesme makineleri pek çok alanda çokça tercih edilip kullanılırlar.
GİYOTİN MAKİNESİ İŞE YARAR İPUÇLARI
Giyotin makine kesimleri için asla gereksiz fazla bası uygulamayın. Otomatik ve bilgisayar sistemi ile çalışıyor olan giyotin kesme makineleriniz size gerekli baskı seviyesini belirtecek ve uyaracaktır ama manuel olarak kullandığınız makine işleminde doğru hizada, aralıkta ve yalnızca yeteri kadar basınç uygulayarak kesim yaptığınızdan emin olun. Makinenin her zaman doğru ayarda olduğundan emin olmadan çalıştırmayın. Giyotin kesme makinesinde herhangi bir sorun, kırık ve az işlevi olan bir parçayı bulundurmaya devam edip cihazı arızalandırmayın. Böyle bir şey fark edildiğinde hemen müdahale edinilmelidir. Giyotin kesme makinesi ile kesim yaparken daima etrafı temiz tuttuğunuzdan emin olun. Etrafta ki ihtiyacınız olmayan fazlalıklardan kurtulun ve temizliğe dikkat edin. Herhangi bir makine bakımında ve yağlanması sırasında yağın etrafa sıçramadığından emin olun. Kullanım ve kurulum talimatlarını okuyun ve en iyi şekilde anladığınızdan emin olun. Makinenin kullanılması ile ilgili anlamadığınız herhangi bir noktayı mutlaka tedarikçi ile paylaşın. Giyotin cihazlarını kullanırken makas da ki bıçakları daima keskin ve temiz tutmaya özen gösterin.
GİYOTİN KESİM MAKİNE BAKIMI
Artık pek çok ülkede ve alanda sıkça tercih edilen ve kullanılan giyotin kesme makinalarının olası arızalara yakalanmaması ve ömrünün uzun tutulması için iyi ve gerekli olan bir bakımında yapılması gereklidir. Giyotin kesme makinasının hava filtresi yakıt deposunun oraya yerleştirilmiştir. Makineyi çalıştırdıktan 500 saat sonra hava filtresi benzin ve benzeri solüsyonlar ile yıkanıp temizlenmelidir. Sonrasında makineyi çalıştırdığınız 1000 saat sonunda da tekrar temizlenmesi gerekmektedir. Giyotin kesme makinesinde hidrolik makasların doğru şekilde kullanılmasını sağlamak için emniyet tahliye vanasını ayarlamak çok önemlidir. Hidrolik makaslar için emniyet tahliye vanasını izin verilen maximum çalışma basıncına göre ayarlamanız gerekmektedir. Giyotin kesme makinesinin yağ deposunun durumu devamlı kontrol edilmelidir. İlk makine kurulumu ve deneme çalışması dışında kullanılan ilk bir ayın sonunda yağ değiştirilmeli ve yağ deposu iyice temizlenmelidir. Hidrolik yağ makinenin ihtiyacını karşılamalıdır. Makineyi kontrol ettiğiniz sırada yağ olması gereken orta çizgisinden düşük ise hemen orta çizgi ile hizalanmalıdır. Yağ deposunun yağ girişinde bulunan yağ filtresi düzenli olarak belirli solüsyonlar ile temizlenmelidir. Eğer yağ filtresi yeteri kadar eskidiyse zaman kaybetmeden değiştirilmesi gereklidir. Giyotin kesme makinesi kullanım kılavuzu sık sık kontrol edilmeli ve herhangi bir gevşeme, fazla yağlanma veya sürtünmeye rastlanırsa makineyi tekrar çalıştırmadan önce bununla ilgilenilmelidir.
GİYOTİN CİHAZ FİYATLARI
Giyotin kesme makinesi veya farklı çeşitlerde ki makas fiyatları bir çok satış yerlerinde farklılık gösterse de ortalama belli bir fiyata sahiptirler. İster firmadan ister sahibinden alışveriş yaparken öncesinde alacağınız cihazı veya aparatı araştırmış olmanız sizler için daha iyi olacaktır. Cihaz kurulumunda ve kullanımında edindiğiniz bilgiler ile neyin yanlış veya doğru olduğunu daha kolay anlayabilir, gerekli olduğunda ve kılavuzun yardımcı olmadığı zamanlarda cihazı veya aparatı aldığınız yerde ki yetkili kişi ile görüşüp yardım istemeniz gerebileceğinden dolayı ister firma ister sahibinden olsun nereden alışveriş yaptığınız önemlidir. Güvenilir bir yerden kullanışlı ve kaliteli, uzun ömürlü, dayanıklı, işinizi tamamıyla görebilecek, emin olduğunuz bir makineyi sipariş edin. Satın almadan önce bolca araştırma yapıp fiyat karşılaştırması yapmayı, alışveriş yapacağınız kişiyi veya firmayı araştırmayı unutmayın