Planya Makinesi kategorisi aramanızda 56 adet ilan bulundu
Planya Makinesi Popüler Ürünler
Ahşap doğrama ve kesme işlemleri için çok önemli olan planya makinesi ağaç işleme işlemleri için çok yararlı olmaktadır. Ahşap ya da ağaç doğrama işlemleri için çok yararlı olan planya makinesi hobi amaçlı ya da işletmeler için kullanılmaktadır.
Planya Makinesi Nedir?
Planya makinesi çok keskin bıçaklara sahip olan ve ahşap ya da ağaçtan talaş parçaları kesmek için çalışan, rendeleme yapan, gerekli hallerde ise cumba ve yüz açma, yüzey açma gibi farklı işlemler için de kullanılan bir makinedir. Hobi amaçlı ve işletmeler için kullanıma uygundur. Ahşap temelde sert bir malzeme olduğu için planya makinesi çeşitleri büyüklüklerine göre tercih edilebilmektedir. Bu sayede ahşap ya da ağaç kesme, rendeleme ve benzeri işlemler de çok kolay bir hale dönüşmektedir. Ağaç işleme işlemleri şerit testere ismi verilen makinelerden sonra el aleti amacıyla kullanılan ikinci makine konumundadır. Büyük şerit testere olan modellerinde kabaca kesilmiş ağacın bir yüzü ve cumba kısmı rendelenerek kaba düzeltme için planya kullanılması gerekmektedir. Bu işlem ile birlikte ayarlanan ölçüde ahşap sabitlenir ve planya ile düzeltme işlemleri yapılır. Cumba ya da rendeleme sonrasında ise tercih edilen kalınlığa getirilmesi için tekrar kalınlık makinesi ya da daire testere makinesi kullanılması gerekmektedir.
Planya Makinesi Nasıl Çalışır?
Planya makinesi makinesinin çalışma prensibi temelde motor sayesinde oluşan güç kayışlar yardımı ile kesici bıçaklara aktarılmaktadır. Elektrikli planya makinesi çalışma prensibi bu şekildedir, el planya makinesi ise gücü kol kuvvetinden almaktadır. Elektrikli olan modeller daha yüksek güce sahip oldukları için kesim işlemlerinde daha iyi sonuçlar vermektedirler. Makinenin çalışma prensibi bıçaklar yatay eksende dönerek uygulama yapılacak olan kısımdan talaş çıkarırlar ve bu sayede kesim işlemini gerçekleştirirler. Bıçağın çalışma kısmında dönmesinden bu tür parçaların sabitlenmemesi durumunda ise fırlama görülebilmektedir. Bıçak ön ve arka kısmında bulunan hareketli tablalar ile talaş kalınlığı da ayarlanabilmektedir. Bu tabla kısımlarından ön tarafta bulunan tabla talaş miktarı arka tarafta bulunan tabla ile yatay gönye olarak ayarlanır. Bu tür makinelerde öncelikli olarak geniş yüzey rendelemesi yapılmaktadır ve sonrasında ise geniş yüzeye yaslama yapılarak dar yüzey 90 derece açı ile dik bir şekilde rendelenmektedir.
Planya Makinesi Bölümleri Neler?
Ahşap planya makinesi bölümleri esasında sayısal değerler ile ifade edilmektedir. Bu değerlerin göz önünde tutulması ihtiyacınız olan planya makinesini seçerken oldukça yararlı olacaktır çünkü planya makineleri güçleri ve diğer sayısal verilere göre farklılık taşımakta, kullanılacak olana göre de farklılık göstermektedir. Motor gücüne bağlı olarak kesme hızı ve sevk hızı pratik, hızlı ve güvenli bir şekilde çalışabilmeniz için önemli olmaktadır. Bu sayısal veriler en uygun planya makinesi seçimi yapılırken göz önünde tutulmalıdır. Genelde tabla yüksekliği 75 cm, tabla boyu 100 – 250 cm, tabla genişliği 20 – 60 cm, mil dönme hızı 3600 – 6000 dev – dak., kesme hızı 30 – 40 m / san, bıçak genişliği 30 – 40 mm, bıçak kalınlığı 3 – 4 mm şeklinde olmaktadır. Elbette kullanılacak olan işe göre motor gücünün de büyük önemi bulunmaktadır. Motor gücünün yüksek olması yapılacak işlemlerde daha iyi bir sonuç almayı sağlayacaktır.
Planya Bıçağı Sökme ve Takma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Farklı ahşap kalınlık planya makinesi için kesme bıçaklarına göre önem taşımaktadır, başka bir deyişle bıçakların kalınlıkları kesilecek olan ahşaplar için önemlidir. Bu bakımdan bıçak takma sökme işlemleri hem uygun bıçak kullanımı hem de işlemlerde doğru sonuçları alabilmek için önem taşımaktadır. Her biri cıvata yardımı ile mil yuvasına sıkıştırılmış bıçaklar sıkıştırma parçası aracılığıyla takılmaktadır. Bıçağın sağlam bir şekilde takılma işleminin yapılması için bu vidaların en ideal şekilde sıkılarak gevşetilmeleri gerekmektedir. Gelişigüzel bir şekilde sıkıştırma işlemi yapılmamasına dikkat edilmelidir çünkü böyle bir işlem makinenin performansını etkileyeceği gibi aynı zamanda güvenli bir kullanım açısından da risk oluşturacaktır. Çalışma sırasında bıçakların aniden yerinden çıkmaları iş kazaları yaratabilecektir ve bu bıçaklar çok keskin oldukları için bu noktaya çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu nedenden ötürü cıvatalar bıçak değişimi esnasında dikkatli bir şekilde gevşetilmelidir. Bu işlem bıçak sökülünceye kadar devam ettirilmelidir. Sökme esnasında cıvatalar sıkma yönünün aksine doğru çevrilmelidir bu şekilde yerlerinden çıkacaklardır. Aksi halde sıkıştırma parçaları içine girecek ve bıçakların kullanım esnasında sökülmesine neden olurlar.
Körleşmiş olan bıçakların tekrar işler hale getirilmesi için bilenme işlemine ihtiyaç vardır. Bıçakların sağlam yapıda kalabilmeleri için bileme işlemleri sırasında da dikkatli olunması gerekmektedir. Bıçakların dişlileri özenli bir şekilde bilenmelidir ve bileme işlemi sırasında da bıçakların herhangi bir riskli durum oluşturmaması için güvenliğe dikkat edilmesi gerekir. Eğer bıçaklar bileme ile de keskin bir hale gelmiyorsa ki bu durum genelde uzun süreli bıçak kullanımında ve gerekli zamanlarda bakımları yapılmamış bıçaklar için geçerli olmaktadır, bu durumda ise yeni planya bıçağının takılması gerekmektedir. İki durumda da bıçak takıldıktan sonra sıkma işleminden önce bıçağın yuvasına tam yerleştiğinden emin olunmalıdır. Bunu sağlamak için de bıçak ayar parçası ile birlikte baskı uygulamak gerekmektedir. Sıkma işlemi öncesinde bıçağın yuvasına girdiğinden emin olunur ve her iki uçtan da çıkmayacak şekilde sıkılır.
Planya Bıçağı Bileme Nasıl Yapılır?
Tezgah planya makinesi için uzun süreli bir kullanım adına bıçakların bakımlarının doğru ve zamanında yapılması oldukça önemlidir. Bıçaklar kullanım sürelerine göre zamanla eski keskinliklerini yitirirler ve bu durumda bileme işlemlerinin yapılması gerekir. Planya bıçaklarının bileme işlemleri bu işlem için üretilmiş olan özel makineler ile yapılmalıdır. İç kısımları boş olan silindir bileme taşı bulunan makineler sıkıştırma aparatını taşımakta olan hareket eden tabla geriye doğru çekilir ve bıçak yerine yerleştirilmektedir. Hareketli olan tabla ile bıçak bileme taşı ile beraber çalıştırılır ve böylece bileme işlemi de yapılmış olur.
Planya Makinesi Nasıl Kullanılır?
Satılık planya makinesi tercih ettikten sonra planya makinesinin nasıl kullanacağı hakkında da bilgi sahibi olmak önemlidir. Planya makinesi ile bir işleme başlamadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli nokta körelmiş bıçakların asla kullanılmamasıdır. Körelmiş bıçaklar ahşaba ve makineye zarar verecektir. Uygulamaya öncelikli olarak geniş yüzey ile başlanmalı ve daha sonra dar yüzey 90 derecelik açı ile rendeleme işlemi yapılmalıdır. Kalınlığı az olan iş parçaları için baskı tarağı ya da baskı amacıyla kullanılacak düz bir parça ile baskı uygulanarak işleme yapılmalıdır. Dar parçaların özellikle makinede parçalanmamaları için iş parçasının genişliği kapsamında bir baskı parçası kullanılmaya dikkat edilmelidir.
Uygulama esnasında eller bıçak üzerinden asla geçirilmemelidir, bu nokta iş güvenliği açısından çok önemlidir ve azami dikkat göstermek gerekmektedir. Koruma aparatının ayarlanması da her işlemde dikkatli bir şekilde belirlenmelidir ve aparatın ayarlanması işin niteliğine ya da boyutuna göre ayarlaması yapılmalıdır. Makineyi kullanım için budaklı, kumlu ya da çivili malzemelerin de kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Bu noktaları ve ahşap planya makinesi fiyatları göz önünde tutarak uygun modeli bulabilirsiniz.